Salı, Aralık 23, 2014

SEK SEK

"Medeniyet" bir icattır.İnsan icadıdır. Spor gibi, demokrasi gibi, elektrik gibi.Bir ihtiyaçtan doğmuştur. Yemek gibi.Zor iştir. Kendi kendine olmaz.Efor ister her zor şey gibi. Gayret ister. Spor gibi.Bazı şeyler kendi kendine olur. Ayrık otu mesela.
Bir tercihtir medeniyet. Medeniyetsizliğe karşı isyandır.Medeniyetsizliği tercih etmemektir.Bir karardır. Medeni olmamayı istemediğine karar vermektir.Zor bir karardır."Ögrenmektir" medeniyet. Öğrenmeyi sevmektir. Öğrenmek de bir ihtiyaçtır.Öğrenmemeye isyandır.Öğrenmeden nasıl yaşar ki insan?
Bunu öğrenmesem de olur.
Sıraya girmeyi öğrenmektir medeniyet.Sıraya girmeyi ilkokulda öğretirler. Okul bahçesinde. Sek sek oynamayı, çizgiyi, sırayı aynı anda öğrenirsin.Sek sek oynamayı unutursun bir gün. Büyümekten vakit kalmaz sek sek oynamaya.Sıraya girmeyi çok sık hatırlarsın büyüdükçe. Her yerde çıkar karşına.Zıttı kaostur. Kaos zamanı yer bitirir.
Zaman da ince iştir. Nazlıdır. Bir gitti mi, gelmez.
Kaos ölümdür.İnsan yutan kumdur kaos.
Medeniyet zamanla arkadaştır oysa. Zamanla iyi anlaşır. Uyanıklığı, kurnazlığı öğrenirsin sonra sıraya girmekten, medeniyetten sıkılırsan. Bu da başka bir tercih mesela. Kötü bir tercih. Kolay ama nispeten. Medeniyet herkeslik bir şey değildir.Sıkar bazısını.Dikkat etmezsen, hayat çok kötü şeyler öğretir sana.Kötü şeyler daha çabuk öğrenilir.İnsan kötüye yatkındır, hazırdır.
Bir bütünün parçası olmaktır medeniyet. Bir düzenin, sistemin parçası olursun eğer istersen.Bazıları istemez.Bazıları güneş olmak ister hemen. Gezegen olmak istemez bazıları. Kendi güneşi, sistemi, gezegenleri olsun ister hep. Gezegen olmayı beğenmez. Diğer gezegenleri küçümser.
Medeniyet "zayıflıktır" kimine göre.Medeni olmayacak kadar güçlü sanır bazıları kendini.
Tembel insan sevmez medeniyeti.Medeniyet efor ister.Üşenir kimileri.Tembel insan işi değildir hiç.
Sek sek de oynayamaz onlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder