Salı, Mart 31, 2015

FİTBOL

Bu bir futbol yazısıdır . Futbolla ilgilli bir yazıdır bu. Bundan dolayı da basittir . Zira futbolun kendisi çok basit bir spordur . En basitlerinden biridir hatta . Yanlış bilmiyorsam beraberlikle bitebilen tek takım sporudur . Futbol bir takım sporudur . İki takım oynar . Kurallar çok basittir . Bu yüzden milyonlarca insan satranç yerine futbol oynuyor, ya da oynayanları izliyor . Kazanınca kazanıp , kaybedince kaybediyor o milyonlar. Ben o milyonlar içinde yokum. Maç bitince, maç  biter bende. Karısını , kocasını tuttuğu takıma göre seçen insanlar tanıyorum fakat ben. Hepimiz tanıyoruz . Kızı vermiyorlar damat , kayınpederin tuttuğu takımı tutmuyorsa . İnsanlar eşlerinden boşanıyor , siyasi görüşünü esnetiyor , vatandaşlıktan vazgeçiyor , tuttuğu takımı tartışmıyor bile . Ülkeler futbolla yönetiliyor , gündem futbolla sarsılıyor . Dünya futbol topu kadar yuvarlak aslında. Hangisi hangisinin etrafında dönüyor, hangisi hangisinin uydusu emin değilim. Beraber dönüyorlar işte. Zengin , fakir , uzun ,kısa , aptal , akıllı , müslüman , yahudi hiç farketmiyor futbol için .
Güzel spordur futbol . Spor olarak futbol güzeldir. Heyecanlıdır . Hele top da seninse, hep oynarsın . Pratiktir: İki taş bir kale oluverir . Herkesedir futbol . Herkes futbolu bilir . Futbolu konuşur . Futbol kendini konuşturur aslında . Şeytan tüyü vardır futbolun .
Basit bir oyundur futbol .
Üç korner bir penaltıdır . Beşte devre onda biter . Rekabetle bir çoğumuz mahalle maçlarında tanışmışışızdır . Topumuzu kesen komşularımız bile olmuştur . Camlar , okullar kırılmıştır futbol için . Bir anne gibi , bir baba kadar karşılık beklemeden sevmişizdir futbolu . 'Pazara kadar değil , mezara kadar ' demişizdir .
Erkek sporudur futbol ama kadınlar da oynar . Kuralları çok basittir . İki takım oynar . 11'e 11' oynanır . Topla oynanır . Bazı kaynaklarda top , meşin yuvarlak olarak geçer .Kaleci file bekçisidir aynı kaynaklarda. Hakemler olur . Hakemler küfür yer bazı ülkelerde.
Kaleler vardır . Japonu bile vardır kalelerin. Amaç topu kalelerin içine atmaktır . Buna gol denir . Gol , futbolun en güzel meyvesidir . Başka da meyvesi de yoktur . Tavsiye edilen zemin çimdir fakat zaman zaman toprak , kum , halı ve hatta beton üzerinde de oynanır .
Taraftar için oynanır futbol. Hiç kimsenin izlemediği maçlar da olur yıne de.
Futbol basit bir oyundur. Oyundur sonuçta. Kazanırsa tuttuğun takım sevinirsin, geçer.
Kaybederse üzülürsün. Yine geçer.
Manyak yapmasın seni futbol. Oyna fubolla. Kara deliklere çekmesin seni, çekemesin. Esiri olma. Bu kadar ciddiye alma.
Oyundur futbol. Senin oyunun!
Top senin!

2 yorum:

  1. "hepimiz galeano" olabilsek futbol daha güzel olabilirdi oysa.
    "Ben basit bir iyi futbol dilencisiyim. Elimde şapkam, dünyanın dört bir yanını geziyor ve stadyumlarda yalvarıyordum: Tanrı rızası için, güzel bir maç lütfen!”

    bu arada küçük bir not: hentbolde de beraberlik ve karşılığında bir puan var.

    YanıtlaSil